PDF Drukuj

PikNik RÓŻnoroDnOśCI w EKON

W ostatnich dniach września 2013 r. Szkoła Proximus organizowała  PikNik RÓŻnoroDnOśCI dla osób niepełnosprawnych, w tym pracownikow Stowarzyszenia EKON. Poniżej zapis miłych chwil, które pokazują nam jak różni jesteśmy, jak rozliczne mamy talenty i pasje i jak wiele każdy z nas może wnieść w budowanie dobrej, pełnej akceptacji atmosfery.

28 września 2013 roku taśma sortowni nie ruszyła o 7.00 jak codzień, a na placyku przed sortownią porozstawiano grille i stoliki. Pogoda wspaniale dopisała i już w południe rozbrzmiała muzyka, i zapachniało kiełbaską z rusztu. Nogi same ruszyły do tańca. Pani Ela Gołębiewska – Przewodnicząca Stowarzyszenia przywitała biesiadników i wręczyła wyróżnienia najlepszym pracownikom EKONu: Panu Andrzejowi, Pani Ani, Panu Wiesławowi. Piknik był okazją do zdobycia nagród w rozmaitych konkursach. Jeden z nich, na najoryginalniejszy strój wygrała Pani Agnieszka, którą jedni kojarzyli z wróżką Marry Poppins z dziecinnej literatury, inni z czarownicą z rosyjskiej bajki Krokodyl Giena. Pani Mariola, tego dnia w stylowych błękitach korelujących z odcieniem nieba, została wyróżniona za dbałość w doborze kolorów i dodatków. Pani Monika i Pan Jan porwali biesiadujących w morskie i bajkowe klimaty piosenkami o marynarzach i królewnach. Pani Grażyna zaprezentowała swoją pasję muzyczną ciekawym wykonaniem piosenki Violetty Villas „Mamo”. Jak się dowiedzieliśmy, muzyka leży na sercu również Panu Adamowi, który próbuje swoich sił w grze na skrzypcach i na flecie. Tym razem nie zabrał ze sobą instrumentów, żeby nie robić konkurencji Didżejowi Kamilowi. Pan Jan opowiedział o swojej pasji jaką jest stadko gołębi pocztowych, a my przenieśliśmy się na moment w odległe czasy, kiedy poczta donoszona była przez ptaki na parapet okna. Z pasją również nagrodzoną, w niebo nad sortownią spoglądał refleksyjnie Pan Piotr zafascynowany meteorologią. O pasji gotowania opowiedziała Pani Grażyna, a współpracownicy mieli szansę spróbować jej wspaniałych pierników podczas wyjazdowego kursu w Szkole Proximus. Zaocznie, za realizację swoich wspaniałych pasji, nagrodzono Pana Darka, którego wspomnienia z wielkiej wyprawy w Himalaje są przekazywane potomnym. Były też opowiastki humorystyczne z życia EKONU, podzielili się nimi Pan Krzysztof i Pan Juliusz. Pan Artur dał upust swojej wyobraźni i zafascynował biesiadników opowieścią science fiction na miarę Stanisława Lema, w której głowni bohaterowie: Przewodnicząca EKONu i Dyrektor Sortowni przystępują do twardych negocjacji z UFO o surowce wtórne. Nagrodami uhonorowaliśmy uzdolnienia artystyczne Pań: Kasi, Agnieszki, Wiesławy, Doroty, Izy i Ani, które z surowców wtórnych mogą zrobić cudeńka godne wystawy w galerii sztuki na Freta. Królem parkietu został okrzyknięty Pan Mariusz, jeden z młodszych stażem pracowników sortowni, ale również z pasją wpisujący się w klimaty muzyczne.

IMG_0140IMG_0162P1010161P1010200bP1010203zIMG_0143zIMG_0190